България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д. Маргаритов: Няма закон, чрез който да се изземат детските обувки с порно сцени

Според НК, чл. 159 всичко, което е с порнографска визия и не е благоприятно за развитието на детето е наказуемо, допълни Яна Алексиева

13.10.2015 | 10:49 Редактор: Ирина Георгиева
Д. Маргаритов: Няма закон, чрез който да се изземат детските обувки с порно сцени

Няма конкретен законов текст на основата, на който да се издадат някакви административни актове или да се изземат от пазара продукти като например обувките с порнографско съдържание, за които съобщи БНТ на 12 октомври. Това коментира председателят на КЗП Димитър Маргаритов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му Комисията има крайно негативно отношение към подобни стоки и може да изрази отношението си към тях.

Отношението, което бих взел като председател на Комисията и като родител и човек е, че трябва да бъдем много по-отговорни към това, което се случва особено, когато засяга морала и възпитанието на децата ни. Така че апелирам към търговците и производителите, ако има такива на територията на България, които да пускат на пазара подобни стоки много сериозно да се замислят върху това, че те засягат устоите на морала и на добрите нрави, както родителите да внимават и да не купуват такива стоки за децата." - коментира Маргаритов. 

По думите на експерта преди време в закона е имало постановка, която е давала възможност да се прави преценка на това какви морални норми могат да бъдат нарушени, но тя е премахната.

"Съответно тази постановка е гласяла - непочтена реклама или нещо подобно, което се пуска на пазара да бъде иззето. Но считам, че когато говорим за границите на морала, те са малко по-широки, отколкото законодателят може да постави на една ясна основа." - посочи Маргаритов.

Яна Алексиева, психолог от асоциация "Родители" посочи в Сутрешния блок, че от една страна те подкрепят разширяването и задълбочаването на такъв закон.

"В крайна сметка институциите имат много силна и играеща роля в това да вземат позиция относно въвеждането на такъв продукт, който за нас наистина вреди на детското здраве. Той може да не е опасен, защото не причинява нищо на физическото здраве, но би увредил психическото здраве със сигурност би увредил." - поясни Алексиева.

Според НК, чл. 159 всичко, което е с порнографска визия и което не е благоприятно за развитието на детето е наказуемо, цитира Алексива. Според нея отговорни институции са Държавната агенция за закрила на детето, която е излязла със становище, че КЗП би трябвало да има отношение към точно този продукт.

"Целта не е да се прехвърляме топката за това кой носи отговорността, а може би в съответния случай има празнота в правото." - поясни Маргаритов.

Чуйте целия разговор в следващото видео: