България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. П. Георгиев: Задължителното гласуване няма да промени пасивното гражданско общество

05.06.2015 | 12:00 Редактор: Радослава Димитрова
Проф. П. Георгиев: Задължителното гласуване няма да промени пасивното гражданско общество

Истинският референдум трябва да бъде иницииран от гражданите и да им позволява сами да определят въпросите, които ще се решават, посочи в ефира на телевизия България Он Ер политологът проф. Пламен Георгиев

Въвеждането на задължително гласуване няма да проработи в България, заради липсата на реална демокрация и пасивното гражданското общество. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер политологът проф. Пламен Георгиев. Той е на мнение, че задължителното гласуване ще бъде използвано от управляващите за оказване на по-голям натиск върху населението. Според него това е най-неподходящият начин да се търси легитимност. По думите на професора източници на легитимност са стандартът на живот и процедурите. Вторите трябва да гарантират честност и справедливост на гражданите, но у нас не действат, поясни Георгиев. Преди изборите започват корекциите им, но това не променя недоверието на хората към институциите, категоричен е политологът.

Той подчерта, че истинският референдум трябва да бъде иницииран от самите граждани, като дори им се позволява да определят въпросите, по които да се гласува. Според него сегашният случай не е такъв, давайки пример с отхвърления от депутатите въпрос „Да се премахне ли държавната субсидия за политическите партии?“. Той изтъкна, че времето за подготовка на общественото допитване е много малко, но въпросите са формулирани ясно и точно. Експертът е скептичен към електронното гласуване заради техническите възможности на България.