България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Спас Спасков: Разделянето на здравните услуги беше задължително

Необходимо е повишаване на качестовото на услугите, предлагани от болничните заведения, каза в ефира на телевизия България Он Ер бившият директор на УМБАЛСМ Пирогов д-р Спас Спасков

05.06.2015 | 12:33 Редактор: Радослава Димитрова
Д-р Спас Спасков: Разделянето на здравните услуги беше задължително

Разделянето на здравните услуги на два пакета е неминуемо, заради финансовия недостиг на НЗОК. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер УМБАЛСМ Пирогов д-р Спас Спасков. По думите му това трябва да доведе до по-ясно регулиране на ресурсите на касата и отлагане на неспешните лечения. Според него трябва да се повиши качеството на предлаганите услуги и подкрепи реформите на министъра на здравеопазването Петър Москов. Спасков посочи, че въвеждането на комплексно обслужване ще нанесе сериозен удар на малките и специализирани болници. По този начин според него управляващите правят опит да се спасят частните и държавните болници, които трудно ще се справят с конкуренцията.

Заместник-директорът на Българския лекарски съюз д-р Юлиан Йорданов подкрепи мнението на д-р Спасов, че е необходимо по-добро качество на болничните услуги. Йорданов поясни, че България е на последно място в ЕС по разход за здравеоопазване на глава от населението – 408 лева.