България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

П. Карастоянова: Трябва да се създаде Национална туристическа камара

Държавата не може да контролира напълно частните сектори като туризма, заяви в ефира на телевизия България Он Ер зам.-председателят на Комисията по туризъм в НС Полина Карастоянова

04.06.2015 | 11:50 Редактор: Радослава Димитрова
П. Карастоянова: Трябва да се създаде Национална туристическа камара

Необходимо е създаването на представителна организация на туристическия бранш, която да осъществява контрола и регулацията в сектора, затова трябва да бъде учредена Национална туристическа камара. Това съобщи в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер зам.-председателят на Комисията по туризъм в НС Полина Карастоянова. Тя даде пример с Националната лозаро-винарска камара и  Камарата на строителите в България, които представляват обединения интерес на сектора и могат да бъдат заимствани в туризма. Карастоянова изрази готовност за диалог и координиране с министерството на туризма и посочи, че готвените изменения в Закона за туризма трябва да включват и преструктуриране на сектора.

Държавата не може да осъществява контрол върху частните сектори като туризма, подчерта тя. Според нея е необходимо регулацията да бъде прехвърлена към бизнеса, както е в ЕС в момента. Тя е на мнение, че стратегическите планове за развитието на бранша трябва да бъдат насочени към по-дългосрочни резултати и събитията да се планират за няколко години напред.