България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Игнат Арсенов: По-малко жалби от мобилните оператори, спрямо минали години

В момента жалбите са свързани най-вече с прекратяването на договори

08.01.2015 | 12:49 Редактор: Ирина Георгиева
Игнат Арсенов: По-малко жалби от мобилните оператори, спрямо минали години

В момента има по-малко жалби от мобилните оператори, спрямо минали години. Това съобщи Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи основният проблем преди време е бил свързан с автоматичното подновяване на договори, докато в момента жалбите са свързани с приключването и прекратяването на договор. Конфликти възникват и при прехвърлянето от един мобилен оператор към друг, допълни Арсенов.

"Ролята на държавата е да санкционира мобилните оператори, ако не спазват правилата. Идеята за промените е да се наложат по-сериозни санкции за всяко неизпълнение от страна на мобилния оператор и да бъдат стимулирани да не правят нарушения." - отбеляза Арсенов. 

Потребителите трябва да внимават и когато са близо до границата - тогава може да прехванат от мрежата на чужд оператор, подчерта Арсенов. Той обясни какво точно представлява услугата Роуминг, а именно:

"Когато се намираме в друга държава и нямаме връзка с локалния ни оператор, то ползваме този, който е на място. Съответно той таксува нашия и това се нарича Роуминг. Обикновено това са високи такси. Считаме, че ЕС е съюз, в който трябва да се придвижваме, да говорим, да потребяваме свободно и в този смисъл цените на тази услуга трябва да се намаляват все повече и повече. Това е и в законодателството на ЕС." - обясни Арсенов.

Законодателството на ЕС касае и така наречената евротарифа, коментира Арсенов. 

"Разговорите ни намалят, когато се намираме на територията на държава членка на ЕС. Нужно е обаче потребителите да са много внимателни, когато пътуват към държави, които не са в ЕС - там таксите за Роуминг може да са значително по-високи." - предупреди Арсенов.

ЕС поставя таван за таксуването на потребителите, отбеляза експертът.

"Това е максимумът, на който потребителите могат да бъдат таксувани. Това ги защитава, защото този максимум все повече се намалява и намалява. От миналата година има идея да отпадне изобщо и да не се таксува изобщо. От 2016г. все още очакваме решението на ЕП, тъй като има такова на ЕК, но трябва да бъде потвърдено от ЕП." - подчерта Арсенов.

Потребителите да внимават и с преноса на данни, коментира Арсенов. По негови думи преди да се тръгне на път е нужно да се изключат всички опции на телефона за свързване в интернет, както и да се проверят най-ниските и изгодни тарифи.

"Имало е случило със сметки за роуминг - 2000 - 3000 лева, направени от интернет. Нужно е да внимаваме с интернета на телефона ни и приложенията на него - те автоматично се обновяват." - подчерта Арсенов.