България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как Европа може да постигне по-голяма енергийна сигурност?

Отговорът на петото издание на регионално-енергийната конференция в София

28.10.2014 | 10:59 Редактор: Ирина Георгиева
Как Европа може да постигне по-голяма енергийна сигурност?

Петото издание на регионално-енергийната конференция започва на 28 октомври в София. Над 120 международни експерти от 11 европейски страни ще обсъждат как Европа може да постигне по-голяма енергийна сигурност. В Сутрешния блок на България Он Ер - председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски изрази позицията, че пазарът на електроенергия у нас трябва да се либерализира и че е нужно да залагаме повече на зелена енергия.

"Ще има експерти по зелена енергия от много страни, но няма да има български представители. Учудващото е, че нашите асоциации за производство на зелена енергия няма да участват, което лично за мен говори за страх от открита дискусия или невъзможност да си защитят позициите.“ - отбеляза Хиновски.

Регулаторната рамка представлява една спирачка пред бъдещото развитие и от една страна се обсъждат ролята на дългосрочните договори, а от друга страна липсата на такива договори ограничават инвестициите, коментира Хиновски. 

"Основната идея на тези конференции, които правим от 2003-та година насам е да се анализират всички детайли на енергийното развитие и постигане на една висока сигурност на всяка една от страните-членки.“ - обясни Хиновски.

Според Хиновски много е важно по какъв начин българската енергия може да стигне до европейските пазари.

"Ще има един рязък ръст нагоре, след което постепенно ще слезе надолу, защото в един регулиран пазар цената на електроенергията във всички страни ще бъде горе-долу същата." - подчерта Хиновски.