България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сигурността на банкоматите в България не е застрашена, коментира Любомир Цеков

По брой банкомати и карти на глава от населението сме на средните места в ЦИЕ, заяви изпълнителният директор на „Борика Банксървиз“.

09.04.2014 | 12:27 Редактор: Мариета Иванова
Сигурността на банкоматите в България не е застрашена, коментира Любомир Цеков

Сигурността на банкоматите в България не е застрашена, заяви в ефира на Bulgaria On Air изпълнителният директор на  „Борика Банксървиз“ Любомир Цеков. Коментарът му дойде във връзка с новината, че Microsoft спира поддръжката на
Windows XP със Service Pack 3 (SP3) и на Office 2003. Компанията вече няма да пуска т.нар. пачове за сигурност, които защитават компютъра от вируси, спира се и онлайн техническата помощ и поддръжка, стана ясно преди ден.  В тази връзка редица американски издания биха тревога за евентуални проблеми, свързани с дейността по разплащането и дейността с кредитни и дебитни карти. Причината е, че  95% от банкоматите по света работят с тази система. В тази връзка Любомир Цеков посочи, че за разлика от американския пазар на кредитни и дебитни кари европейския е доста по- различен.

„Първото различие е, че американските карти все още работят с магнитна лента. Те все още не могат да разчетат карта с чип, каквито ползваме в Европа. Предстои им промяна и подобрение на инфраструктурата, които са свързани със сигурността“, коментира  Цеков.
Той допълни още, че действително Microsoft е преустановил поддръжката на Windows ХP, каквато операционна система използват редица производители на банкомати, включително и в България.
„Windows осигурява една среда на програмно осигуряване, която управлява взаимоотношението с потребителя. Тази среда е значително по-различна от тази, която се използва при работата с персоналните компютри, затворена е и няма връзка с интернет, откъдето идват и най-големите опасения за сигурността,“ коментира Цеков. Той допълни, че предстои промяна на тази инфраструктура, включително и приближаване до интерфейса на смартфоните и таблетите.
Експертът заяви още, че по отношение на броя на банкоматите и картите на глава от населението България заема средните места в Централна и Източна Европа.

Вижте още от коментара от видео файла.