Apple ще отложи следващото поколение iPhone за 2020 г.?

Компанията може да изчака една година след пускането на 5G
Публикувана: От:

Американският технологичен концерн Apple Inc. възнамерява да задържи до 2020 г. представянето на следващото поколение iPhone, което да може да се свързва със следващото поколение високоскоростни телефонни услуги, стартиращи през следващата година, предава Bloomberg, като се позовава на запознати плановете източници.

Още по темата

 

Забавянето може да улесни конкуренти като Samsung Electronics Co. да спечелят от потребителите на телефони, които искат да използват 5G мрежи, което ще даде сериозно предимство при преноса на мобилни данни, когато те бъдат представени през 2019 г.

Както и при 3G и 4G, двете предишни поколения мобилни технологии, Apple ще изчака едва една година след първоначалното внедряване на новите мрежи, преди основният продукт да получи достъп до тях, твърдят източниците, които не са пожелали да бъдат идентифицирани.

Предишните изчисления на Apple показваха, че новите мрежи и първите версии на конкурентните смартфони ще се сблъскат с редица проблеми, като недобро покритие, което прави потребителите по-малко склонни незабавно да преминат към новите апарати. Този път специалисти по 5G твърдят, че промяната представлява много по-голямо актуализиране на скоростта, което прави решението на Apple много по-рисковано. Мрежите ще отворят платформите за нови типове мобилен компютинг, твърдят специалисти по 5G.

Решението за изкачаване може да е свързано със споровете на компанията от Купертино с Qualcomm Inc., лидер в производството на чипове с поддръжка на 5G, и със замяната му с Intel Corp., която все още не разполага с чипове за поддръжка на тази технология през 2019 г.

В миналото подобно изчакване от година не бе представлявало проблем за Apple. Оригиналният iPhone през 2007 г. беше толкова далече пред конкурентите, че по-бавната му връзка, известна като 2G EDGE, не бе причина за по-слаби сделки. Дори и iPhone 4S с невероятните си характеристики като рамка от неръждаема стомана и обещанието за Siri бяха достатъчни, за да пренебрегнат клиентите липсата на истински 4G LTE скорости.

Но навлизайки в 2019 г. залозите са променени: скокът от 4G до 5G е достатъчно значителен, за да се превърне в основна причина за продажба на нови устройства. Samsung планира да представи 5G телефони в гамата си Galaxy през следващата година.А в Китай - най-големият пазар за смартфони - големите производители Oppo и Huawei Technologies Co. също заявиха, че планират да предложат 5G телефони.

„Apple винаги е закъснявал по отношение на клетъчната технология", казва Марк Хун, анализатор в Gartner Inc. „Те не бяха засегнати от това в миналото, но 5G ще бъде много по-лесен за пускане на пазара. Но ако изчакат след 2020 г., мисля, че ще бъдат засегнати".

Apple е подложен на по-голям натиск да запази своята клиентска база за iPhone. Компанията загуби една пета от стойността си през последните два месеца на фона на разпродаването на акции на технологични компании и на фона на съобщения от доставчиците, че намаляват доставките, което сигнализира, че представените през септември нови модели не се продават толкова добре, колкото се очакваше. Докато глобалният пазар на пазара на смартфоните се понижи в продължение на четири последователни тримесечия, според данни на анализаторската компания IDC iPhone генерира почти 60% от приходите на Apple и е в основата на усилията на компанията за продажби на потребителски услуги като музика, видео и облачно съхранение.

Целия материал четете в Investor.bg

Снимка: Pixabay

Коментари ( 0 )