Учебната година ще започне със старите компютри

Само 25% от училищата имат нови компютри до 5г.

09.08.2015 | 12:39
Учебната година ще започне със старите компютри

Регионалният инспекторат София-град покани училищата до 18 септември 2015 да направят заявки за финансиране на оборудване със съвременни компютри „висок клас“ или „терминали за видеоинтензивни приложения“.

 

Министърът на образованието иска да направи свитъци, които "ще бъдат раздадени на учителите и родителите за пояснения на някои съдържания в съществуващите учебници".

 

Според  документ от Националната програма ИКТ в училище, публикуван на сайта на МОН едва една четвърт от училищата в България разполагат с компютри, на възраст до 5г.

 

Министър Танев: Да поканим живота в образованието.

 

Едва в началото на учебната година директорите на училища ще започнат да обявяват броя компютри, с които разполагат, броя компютри, които имат намерение да купят и наличието на мрежа.

 

„Класирането на постъпилите заявки ще бъде въз основа на заявения процент сърфиране“.

 

Как ще докажат директорите "процент сърфиране", когато децата в училище не могат:

 

  1. Да ползват компютър когато си искат, защото всички са само в кабинета по ИКТ.
  2. Да влизат в интернет, защото повечето столични училища не разрешават използването на интернет в часовете по информационни технологии с оправданието, че „има опасност от вируси“.
  3. Да влизат в интернет през собствените си устройства, защото wi-fi мрежата в доста училища в София е заключен с парола.
  4. Да влизат в интернет, защото им е забранено от учителите, които се оплакват, че децата „цъкат“, вместо да ги слушат в час
  5. Масово уроците се преподават по метода от времето на дядо Вазов: устно пред дъската, без демонстрации, аудио и видео примери, интерактивни карти и др.

 

Що се отнася до масовото ниво на компютърна грамотност сред преподавателите – самите указания в страницата на МОН за програмата ИКТ постават оценка на учителите:

Програмата за 2015 се финансира с 7,5 млн лв.

/Снимка: CRT, масово използван монитор в училищата/