Търсенето от Китай за Tesla Model S се възстановява, но остава слабо

През март 2015 г. в Китай са внесени 208 автомобила от модела.

28.04.2015 | 15:47 Редактор: Велко Каменов
Търсенето от Китай за Tesla Model S се възстановява, но остава слабо

Електромобилът от висок клас Tesla Model S беше пуснат на пазара в Китай през април 2014 г. До края на 2014 г. моделът будеше интерес у китайските потребители, или поне това показват данни на JL Warren Capital. През януари 2015 г. обаче в Китай бяха внесени едва 10 такива автомобила, а през февруари – 63. През март забелязваме увеличение в търсенето до 208 внесени в Китай автомобили Tesla Model S, но това остава доста под регистрираните през 2014 г. обеми, когато често за месец в Китай се внасяха над 700 автомобила от модела.

Дзюнхън Ли, директор отдел проучвания в JL Warren Capital, обаче обърна внимание на факта, че сред внесените в Китай автомобили 50% остават нерегистрирани. Част от тях са били поръчани от спекуланти, очаквайки да ги продадат за бърза печалба и възползвайки се от ограничения капацитет на фабриката на Tesla. По-късно обаче много от тези поръчки са били отказани. Основателят на Tesla Motors Елън Мъск също се е оплаквал от тази порочна практика в Китай.

Броят на непродадените модели на Tesla в Китай все пак може да намалее след като таксиметровата компания от град Ухан Wuhan Tri-Ring е поръчала 100 автомобила Тесла Модел S, които да използва за новата си таксиметрова услуга.