Индийски компании застанаха срещу инициативата за безплатни интернет услуги Internet.org

Инициативите за по-широк достъп до интернет срещат отпор в Индия

17.04.2015 | 12:12 Редактор: Велко Каменов
Индийски компании застанаха срещу инициативата за безплатни интернет услуги Internet.org

В Индия се води дебат за мрежовата неутралност в страната. Мрежовата неутралност е концепция, според която всички данни, които преминават през интернет  трябва да бъдат третирани по един и същи начин т.е. скоростта за достъп до определени сайтове и услуги да не е по-бърза от скоростта за достъп до други.

Целта на започната от основателя на Facebook Марк Зукърбърг инициатива Internet.org пък е да предложи набор от безплатни  интернет услуги, при които трафикът на данни е нисък, в развиващи се държави и така повече хора да имат някакъв достъп до интернет.
Internet.org стартира в Индия през 2013 г. В интернет пространството на страната обаче се надигна сериозно недоволство спрямо подобни инициативи, което принуди някои компании да се откажат от участие.

Flipkart, най-голямата индийска компания за електронна търговия, обяви, че се отказва от партньорство с най-големия телеком в страната Bharti Airtel по инициативата за безплатни интернет услуги Airtel Zero, в името на мрежовата неутралност. Сайтът за електронна търговия Cleartrip, новинарският канал NDTV, най-голямата медийна компания и медийният стартъп NewsHunt пък са сред компаниите,обявили, че се отказват от участие в инициативата Internet.org.

Над 600 хиляди потребители са изпратили имейли до органа, който регулира телекомуникационните компании в Индия и апелира за даването на мнение по въпроса с мрежовата неутралност, като част от доброволческата кампания под надслов „Да спасим интернета.”

Facebook се опитва да омаловажи недоволството спрямо инициативите за безплатен интернет. „Смятам, че мрежовата неутралност е важна, за да направим така че интернет операторите да не дискриминират интернет съдържание и да не ограничават достъпа до услуги, които хората наистина искат да използват, особено в държави, където повечето хора използват интернет. За хора, които не използват интернет обаче, да имат някакъв достъп до интернет и възможност да споделят винаги е много по-добре в сравнение с това да нямат никаква възможност за връзка с интернет и споделяне. Затова инициативи като Internet.org са важни и могат да съществуват съвместно с регулациите за мрежовата неутралност ”, заяви Марк Зукърбърг.