Facebook ще предупреждава за снимки и клипове с насилие

Facebook е критикуван, че позволява да се качва съдържание с насилие

14.01.2015 | 15:06 Редактор: Ирина Георгиева
Facebook ще предупреждава за снимки и клипове с насилие

Социалната мрежа Facebook започва да поставя предупреждения за неподходящо или насилствено съдържание върху видео материали, публикувани в сайта, съобщава BBC. В съобщението ще се посочва, че съдържанието може да е "шокиращо, обиждащо или обезпокоително", ако бъде видяно.

Една от най-новите функции на Facebook позволява на видеоклиповете в сайта да се "пускат автоматично". Именно предупредителните сигнали няма да позволяват на видеата в социалната мрежа да "тръгват автоматично", освен ако не се кликне директно върху него.

Сайтът също ще предотвратява излъчването на видеоклипове и снимки, докато не се установи, дали лицето има навършени 18-години. Сред първите, засегнати постове е именно видеозаписът с убийството на полицая Ахмед Мерабет, който беше застрелян при терористичната атака в Париж.

Потребителите вече ще могат преди да качат видеоклип или снимка, да съобщят дали съдържанието е неподходящо.

Видеоклипове с убийства

През последните години Facebook е изправен пред постоянни критики за това, че позволява да се качват снимки и видеа с насилие, като счита, че това е в обществения интерес - а именно онлайн новини и документални снимки, изобразяващи обезглавяване и други убийства, въпреки потенциала от наскърбяване.

Социалната мрежа позволява на лица над 13-годишна възраст да бъдат членове, въпреки това понякога и по-малки деца успяват да заобиколят възрастовата граница.

Работа в прогрес

Когато хората споделят неща във Facebook, очакваме, че те го правят отговорно, включително и за това, от кого ще бъде видяно съдържанието, заяви говорител на компанията за BBC. Тя подчерта, че се умоляват хората да предупреждават аудиторията си, за това, което ще види.