До 3 години първият български телекомуникационен сателит ще е в орбита

Тогава България ще стане първата и засега единствената държава от Източна Европа, в която частна компания ще има сателит

16.10.2014 | 20:30 Редактор: Мариета Иванова
До 3  години първият български телекомуникационен сателит ще е в орбита

До 2 години първият български телекомуникационен сателит ще бъде в орбита. Тогава България ще стане първата и засега единствената държава от Източна Европа, в която частна компания ще има сателит. Амбициозният проект е на телевизионния оператор „Булсатком“.

Първият български спътник в Космоса ще покрива не само Балканския регион, но и цяла Европа.

Бъдещият български спътник се нарича „България Сат-1“ и ще се произведе от американския концерн Space Systems Loral. Сигналът ще се излъчва от британските острови до Израел и от Скандинавия до Северна Африка.

„България Сат-1 е първият български проект, който нашата компания реализира в цяла Източна Европа,” коментира Бил Уелър, вицепрезидент Маркетинг, продажби и отношения с правителството в Space Systems Loral.- „Затова е много важно за нас да построим сателита и да го изстреляме в орбита през 2016година. Върху него ще бъдат монтирани 30 предавателя, които ще бъдат използвани за телевизия и други комуникационни услуги. Например – повече HD канали за Булсатком и по-добра интернет връзка. Освен това сателитът може да бъде използван и при извънредни ситуации”.

Мащабният проект е финансиран със 150 милиона долара от Американската държавна банка за експортно кредитиране "Ексимбанк". Към заема се добавят и средствата, отпуснати от банков консорциум с участието на Дойче банк, Ситибанк, Райфайзенбанк, ЕБВР и Сибанк.

Точно колко струва спътникът е търговска тайна.

Спътникът "България Сат-1" ще бъде изстрелян на ракета "Фалкон-9" от космодрума Кейп Канаверал във Флорида. Очаква се това да стане след 2 години – през есента на 2016.

Освен мегапроекта със сателита, "Булсатком" вече осигури част от финансирането за четвъртата национална мобилна мрежа- 4G - от ЕБВР получава 20 млн. евро. Проектът за четвърти GMS оператор ще струва до 85 млн. евро.