В деня на обесването на Левски: Десетки надникнаха в негово скривалище във Велико Търново

То се намира в къщата на най-верния му съратник там - Христо Иванов–Големия

18.02.2019 | 17:51 Редактор: Василена Василева
В деня на обесването на Левски: Десетки надникнаха в негово скривалище във Велико Търново

Във Велико Търново за първи път показаха тайно скривалище, използвано от Васил Левски. То се намира в къщата на най-верния му съратник там - Христо Иванов–Големия. По повод 146-та годишнина от обесването на Апостола, собствениците на къщата организираха ден на отворените врати, а десетки жители и гости на града разгледаха безплатно тайното скривалище.

Според историческите сведения, Христо Иванов–Големия бил най-верният съратник на Васил Левски в Търново и околията. Затова и Апостолът потърсил именно неговата помощ при организирането на революционен комитет. 

Отседнал в къщата му в Старо Търново. В една от стаите имало дървена капандура, под която имало тайно скривалище, от което започвал тунел, водещ директно до река Янтра. 

То е съхранено в абсолютно груб и неподправен вид. Според историците от университета в средата на по-миналия век е имало и тунел, който е отвеждал към реката.

Днес в навечерието на 146-та годишнина от обесването на Васил Левски, десетки родолюбиви хора от всички възрасти разгледаха за първи път къщата на Христо Иванов – Големия и тайното скривалище на Левски. 

В къщата е подредена и богата експозиция от информационни табла с интересни исторически факти и снимки, които могат да бъдат разгледани от всеки посетител.

Харесайте ни във Facebook ТУК.