Деинституционализацията на децата от домовете - все още проблем

Проучване сочи, че 92% от българите биха завели такова дете на семейна вечеря или обяд

25.01.2019 | 23:00 Редактор: Иван Берберов
Деинституционализацията на децата от домовете - все още проблем

Една пета от българите биха завели на обяд или вечеря дете от институция. Това показват данните от изследване на "Алфа Рисърч". 92% от попитаните обаче казват, че знаят за новите социални услуги. Проучването на обществените нагласи и опасенията към процеса на деинституционализация беше представено днес в социалното министерство.

Деинституционализацията се приема от обществото като правилен и необходим процес, сочи изследването на "Алфа Рисърч". 79% от анкетираните и 93% от учителите и директорите го подкрепят.

Процесът на деинституционалаизация е единствената толкова дългосрочна стратегическа политика разгледана във всичките ни сектори. Наблюдава се и положително отношение към децата от центровете за настаняване от семеен тип и висока оценка на създадената семейна среда.

Но развитието на процеса през годините поставя и няколко предизвикателства, които изследването подчертава. Като например настаняването на деца в други общини, далеч от семейния кръг.

Увеличаване на персонала в центровете, които предоставят новите услуги, както и по-висока мотивация за тези хора. Среща се и съпротива към включването на тези деца и младежи от бивши възпитателни институции към новите социални услуги, тъй като често ги определят като "трудни деца", които оказват негативно въздействие върху другите ученици, увеличават агресия и се нуждаят се от различен подход. 

Въпреки че 62% биха приели тези деца да живеят в техния квартал, едва 21 на сто от запитаните биха взели на семейна вечеря или обяд дете от институция.

Феминизацията, ниското заплащане и застаряването на професията "социален работник" е един от рисковете пред деинституционализацията. От социалното министерство си поставят за цел развитието и приемането на тази професия. Новият начин за финансиране на услугите , ще даде възможност на общините да дават по-високи заплати. 

В момента в България има 14 домове за деца, лишени от родителски грижи и 15 домове за медико-социални грижи за деца.

Харесайте Facebook страницата ни ТУК