Архитекти искат международен конкурс за площад "Света Неделя"

Според тях най-добрата идея може да се появи в условията на реална и голяма конкуренция

08.10.2018 | 19:32 Редактор: Ралица Братанова
Архитекти искат международен конкурс за площад

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоя кметът на София  Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков да прекратят обществената поръчка за концепция на пл. "Света Неделя" и да направят международен конкурс с широк достъп на български и чуждестранни архитекти. 

Конкурсът стартира на 17 септември и ще продължи до 18 октомври. Критериите бяха променени и вследствие занижени. Представителите на КАБ смятат, че най-добрата идея може да се появи в условията на реална и голяма конкуренция.

Скандали за милиони тревожат София точно година преди местните избори. Последният от тях е ремонтът на "Граф Игнатиев“ и площада около църквата "Св. Седмочисленици". Започнал с идеята за обновяване на една от ключовите софийски улици и предизвикал масово гражданско недоволство. 

Ремонтът е мащабен: 50 хиляди квадратни метра, на стойност 24 милиона лева. С уговорката, че работата продължава. А площадът пред църквата просто не е измит. 

Същите плочки очакват софиянци и в градинката пред Кристал. И въпреки, че ремонтът не е завършен, политическите сблъсъци по темата са факт.

Обвинения валяха и миналата година заради ремонта на булевард "Дондуков", който глътна 7 милиона лева за по-малко от 2 километра. Там спорът беше – павета или асфалт. Имаше анкети, протести и ремонти на ремонта. Докато едни разреждаха, други нареждаха паветата, които в крайна сметка се наложиха за настилка.  

Няма как да забравим и булевард Витоша и по-точно фонтана в центъра на пешеходната алея, който първо изникна, после изчезна. За около 3 милиона лева общо. Три години по-късно остатъците от него още са си на мястото - по средата на алеята.

Последната идея е за изработване на мозайка с карта на планината Витоша. Тя трябваше да бъде завършена до края на лятото, в средата на октомври обаче още не е започнала.