Природозащитници сигнализират: Отровен вълк в Рила?! Институциите мълчат

За пастирите над село Покровник обаче борбата с хищниците е безмилостно жестока и в нея са готови на всичко
Публикувана: От:

Още по темата

 

Единственият вълк в България, снабден с устройство за проследяване, е открит мъртъв. Най-вероятно е бил отровен, въпреки че институциите не са взели проби от кръвта му. Природозащитниците от "Диви Балкани" ще осигурят необходимите пари за изследванията на вълка, с които да стане ясно дали е отровен.

Природозащитниците хванали вълка през октомври миналата година. Сложили джипиес на врата му и го пуснали на свобода. От него получавали много информация за вълците, за навиците и движението им. До преди няколко дни, когато получили тревожен сигнал от устройството. 

Когато отишли на на място, намерили вълка умрял. Природозащитниците са сигурни, че вълкът е бил отровен, защото е открит до река, близо до населено място. Това означава, че в агонията си се е приближил до хората, търсейки подсъзнателно помощ и вода. 

За пастирите над село Покровник обаче борбата с вълците е безмилостно жестока и в нея са готови на всичко. Из тихите гори на Балкана срещаме Любен Стоилков. Срещите му с хищниците са не едва и две. Пастирите са убедени, че срещу вълците всички методи са позволени. 

Вълкът от Якоруда не е имал бяс. Само това са установили екипите на Агенцията за безопасност на храните. Оттам казват, че не са имали възможност да го изследват за отрови, защото тялото на вълка е започнало да се разлага.

Коментари ( 0 )