Валят уволнения в "Пирогов" след протестите срещу ръководството

Старша мед. сестра Таня Николич щяла да последва съдбата на освободения доц. Стоян Сопотенски

15.01.2018 | 19:03 Редактор: Иван Берберов
Валят уволнения в

След дисциплинарното уволнение на водача на протестите в "Пирогов" доц. Стоян Сопотенски преди няколко дни, сега и Таня Николич, старша медицинска сестра в болницата, очаква своята заповед. 

Междувременно лекари и медицински сестри излязоха с отворено писмо до медиите и здравния министър в защита на доц. Сопотенски. 

Всичко започна с поредица от протести срещу ръководството на столичната болница. По време на тях доц. Стоян Сопотенски беше категоричен, че никой не се крие зад протестите и всеки е излязъл със собственото си лице. Около месец след това обаче последва и уволнението му. 

"Доц. Сопотенски е уволнен, защото защитава правата на служителите и защото изказва мнението си открито. Г-н Балтов, в тясно сътрудничество с председателя на Медицинската федерация д-р Камен, създаде директорска секция, с която направиха преврат на цялата синдикална секция", обяснява Николич.

"След като направиха това нещо, се започна ловът на вещици. Започнаха да се искат обяснения. Защо е организиран протестът и каква е била целта? След, което доц. Сопотенски получи заповед за уволнение", допълни мед. сестрата, от която също са искани писмени обяснения.

Николич беше категорична, че служители на "Пирогов" са били привиквани да дават обяснения и са били заплашвани от началниците си по време и след протестите.

"Ние мислим за пациентите, за българския, беден пациент. Защото "Пирогов" е една социална болница", сподели Николич. Екип на Bulgaria ON AIR потърси за коментар ръководството на "Пирогов" и Министерството на здравеопазването, но уви, те отказаха.