Бизнесът панически бяга от Каталуния

За последните няколко седмици над 1800 фирми преместиха централите си извън областта

11.11.2017 | 13:30 Редактор: Велислав Филипов
Бизнесът панически бяга от Каталуния

Мащабни демонстрации се очакват днес в Каталуния. Сепаратистките организации призовават за освобождаването на арестуваните местни лидери. Междувременно стана ясно, че каталунските компании на фондовата борса са загубили почти 2 млрд. долара за месец октомври. За последните няколко седмици над 1800 фирми преместиха централите си извън Каталуния.

В цялата Каталунска област се говори за бойкот на местните компании и продукти, информира още специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Барселона Цветана Балабанова.

"Няколко дни след референдума, половината от поръчките ни бяха замразени. Всичките ни клиенти искаха да видят какво ще се случи и изчакваха с покупката, докато ситуацията се изясни. Някои клиенти анулираха поръчките си", споделя търговският директор Жорди Мингойон.

Щом клиентите започват да получават фактури извън Каталуния, покупките се "отмразяват". По думите на търговците няма значение дали продуктите са произведени в Китай, Тайван или Каталуния - проблемът не е в производителя, а в търговеца, тъй като печалбата отива при него, а някой по-бедни райони не искат да допринасят за печалбата на каталунците.

Освен бойкота от страна на някой испански райони, има и други причини - рейтингът на една компания зависи от местоположението на централата ѝ. Изнасянето на фирмите от Каталуния е защитна мярка. Все пак специалисти смятат, че ако политическата ситуация се нормализира, компаниите и банките ще се върнат в региона.