Хората не усещат промяна от повишението на доходите

Минималният ръст на пенсии и заплати не повишава покупателната способност

24.11.2018 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Хората не усещат промяна от повишението на доходите

Над 80% от хората не усещат промяна от повишението на доходите, а само 8% оценяват политиката на правителството в това направление като ефективнa. Данните са на социологическа агенция Тренд и бяха представeни от политолога и социолог Димитър Ганев в предаването "Q&A" с водещ Клара Маринова  по Bulgaria ON AIR. Икономистът Светлин Танчев посочи, че с минимални повишения няма как да се догони високата покупателна способност на гражданите от другите страни в ЕС. "Покупателната способност на българите е слаба спрямо европейската. Дори и 4% ръст "на икономиката годишно" пак няма да се усети от обществото. Самата инфлация вдига БВП, няма реален марж на добавената стойност", заяви Танчев.

Хората протестират, защото е тяхно демократично право. Основателни са, но трябва търпение, за да се изпълнят исканията им. Така депутатът от ПГ на ГЕРБ Анна Александрова коментира масовите протести в страната през последните седмици в предаването "Q&A". Тя обясни, че през 2013 г е имало основание правителството на Борисов да подаде оставка. Икономиката тогава е била влошена, в момента се подобрява, посочи Александрова. Бюджет 2019 е най-социалният, затова сега депутатът не вижда причина кабинетът да подава оставка. Александрова е на мнение, че увеличението на данъка за по-старите МПС и промените в застрахователния кодекс трябва да се подложат на по-широко обществено обсъждане, защото има много засегнати страни.

Алтернативният бюджет на БСП за 2019 г е още по-социален от този на правителството, твърди депутатът от ПГ на БСП за България Надя Клисурска в предаването "Q&A". Тя изтъкна, че проектобюджета на социалистите предлага цялостна политика за всички доходи за разлика от този на колегите й от ГЕРБ, който предлага само отделни промени. Клисурска е на мнение, че само с оставката на вицепремиера Валери Симеонов проблемите в правителството няма да се решат. Тя повтори позицията на партията си за оставка на целия кабинет и предсрочни избори.


Втора част гледайте тук >>