Социалните задачи

Модерни, но неизпълними

05.05.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Социалните задачи

В българския политически живот забелязваме някои промени. Първо, след дългото усещане за еднопартиен модел, в който всичко се върти около ГЕРБ, сега отново има два центъра - ГЕРБ и БСП, при това с почти изравнени възможности. Второ, логично последва значително изостряне в поведението на кадрите на двете водещи партии. Трето, БСП успява да увлече ГЕРБ в спор, в който изявява различни позиции и дори се опитва да налага своя дневен ред. Четвърто, в тази обстановка изключително важна става ролята на балансьорите.

Днес все по-популярно е насочването на политическите субекти, включително и на ГЕРБ към определени национални и социални теми и задачи. Това поле доскоро бе “запазена марка” на БСП, но очевидно воден от интереса за печелене на влияние, ГЕРБ измества посланията си, а останалите “играчи” инерционно го следват. Как ще се развиват тези процеси в близко и по-далечно бъдеще? Отговорите търсим заедно с политологът доц.  Иван Начев и икономистът доц. Ангел Марчев в първата част на Q&A  по Bulgaria ON AIR с водещ Клара Маринова.

Големи заклинания за бъдещо членство на България в еврозоната. Според премиера Бойко Борисов , това ще се случи след една година. Категорично и уверено.  Без да се съобразява с многото негативни обстоятелства и конкретни обективни факти, които част от участниците в т. нар. “клуб на богатите” изтъкват.Какво дава основание на Борисов за бодряшкия му оптимизъм и твърдата увереност, че ще ни приобщят към еврозоната?  Кой и как ще преодoлее съществуващите сериозни претенции към бъдещото участие на нашата страна във валутния съюз?Отново масово хората се събраха, за да изразят своята съпричастност с лозунгите за труд, равенство, солидарност.Какви бяха основните послания тази година? За всичко това говорим с депутатът от ГЕРБ Александър Иванов и членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров във втората част на Q&A по Bulgaria ON AIR!

Втора част гледайте тук >>