Един преход – много версии

Ревизия на приватизацията няма да промени нищо, смятат експерти

09.12.2017 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
Един преход – много версии

С искането на ГЕРБ да се направи равносметка на прехода и приватизацията няма да се постигне нищо освен задълбочаване на политическия дебат. Това смятат политологът Георги Киряков и икономистът Лъчезар Богданов. Истините за прехода са много, подчерта Богданов. Той посочи за пример реституцията, приватизацията, създаването на икономически групировки и подкрепяни от бившите тайни служби. "Анализ на прехода няма да има", категоричен е експерта.

Икономическите дисбаланси, заради които отново сме под наблюдение от ЕК, не са толкова големи колкото тези в други европейски страни, смята Киряков.Част от тях ще се разрешат от само себе си, коментира Богданов. Икономиката не върви толкова зле колкото се представя. Проблем е, че все още не е на нивото, което да изравни доходите на българите със средно европейските, коментират събеседниците в първата част на Q&A по Bulgaria ON AIR. Повече от разговора им с водещата Клара Маринова вижте във видеото!

Голяма част от фирмите в приватизацията вече не съществуват. Няма как да се докажат и намерят хората, стояли зад този процес, коментира депутатът от БСП за България Тодор Байчев във втората част на Q&A по Bulgaria ON AIR. “Ще излезе някоя истина, но няма да имаме никакви последици нито наказателни, нито правни. Назад във времето процесите тогава не са противоречали на тогавашните закони. Остава само моралната неудовлетвореност“, коментира Байчев. По думите му искането на ГЕРБ за преразглеждане на прехода има за цел да удари лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

И обратно – от ГЕРБ смятат, че БСП се опитва всячески да събори премиерът Бойко Борисов от власт. Това е и рискът на централизирана партия като ГЕРБ,коментира депутатът от управляващото мнозинство Тома Биков. „Рискът на централизираната е, че има ясна мишена и при дълги удари по нея може да бъде съборена“, смята Биков. Една такава власт обаче е по-продуктивна, подчерта той. Докато при децентрализираните партии като БСП проблем е, че когато дойдат на власт започват вътрешни конфликти и не управляват ефективно, добави Биков.

Повече от разговора на водещата Клара Маринова с двамата политици вижте във
видеото! >>