Мартина Ганчева представя кулинарния свят на Португалия

Водещата и продуцент на Новините ON AIR представи кулинарното си пътешествие пред "Бакхус"
Публикувана:

Водещата и продуцент на Новините ON AIR Мартина Ганчева разказа пред "Бакхус" за пътешествието си до Португалия и кулинарните традиции на слънчевата държава. Какво разкри тя за тънкостите на португалските рецепти и автентичните заведения и ресторанти на брега на Лисабон, вижте тук. 

Страната, на която някога е принадлежал половината Нов свят. Държавата на Портото и Джинджата (ginja - вишновка). Рекордьорът за най-голям омлет. Мястото, където лозята се редуват с бадемови градини, прасетата за прошуто се угояват само с лешников корк, а оризът и козето сирене се ядат в промишлени количества. Добре дошли в Португалия - кулинарната перла на Европа.

Когато британците мислят за храната в южната страна, обикновено я свързват с пиле със сос пири-пири, приготвен с изключително ароматната люта чушка bird eye. Но кухнята на Португалия е много повече от това. Да надникнем в чинията на гостоприемните хора от Пиринейския полуостров.

Негласно правило в Португалия е, че риба в понеделник не се яде.

Обяснението е простичко. Рибарите рядко излизат за улов през почивните дни. И никога няма да дръзнат да ви продадат отлежала стока. Продават октопода към 5 сутринта, а рибата треска консервират като ескимосите - в сол. И имат поне 365 рецепти за готвене на така нареченото бакаляо. Една от тях – за рибена супа (Peixaria do rossio) – можете да опитате в почти всяко местно заведение за сумата от 5 евро.
А какво се случва със зеленчуците? Отиват в супата. Защото тук тя е на особена почит. Зеленчуковата гарнитура в заведенията се изразява в дискретно поставени на ръба на чинията печени картофи върху плато от намляно броколи. Иначе португалците най-много обичат салата с домати, маруля и лук.
Колкото по-скромно е заведението, толкова по-вкусна е храната. Задължително правило за ресторантите е да поставят менютата с цените отпред. Лесно ще си направите сметка. Но където и да изберете да похапнете, уверявам ви, няма да ви струва повече от 10-20 евро на човек.
Докато вървите по лъкатушещите улички, често ще ви лъха миризма на чесън и домати.

Докато опитвате от местните гозби, ще усещате плътния португалски зехтин. Той се произвежда само от един ситен сорт маслини. Но не черни, а зелени. Като стана дума за зеления цвят, вино Verde (реалният му цвят е бял) също е запазена марка на Португалия.

Не случайно страната е в топ 3 по вина. От тях глава не боли. А на етикетите винаги има карта с региона, от който е напитката. Лисабон се слави със своите Розета и Мускатели. Най-силните и гъстите вина идват от юга и по-точно от Алентежу - тяхната райска градина.

Обратно в португалската столица ви препоръчвам да посетите "Chafariz do vinho" - най-старата винарна на Rua de Mae d`Agua, близо до Природо-научния музей.

Задължително минете и по улица "Calcada do Carmo" и влезте в Царството на сардината - Mundo Fantastico da Sardinha Portuguesa. Кутийките с португалския деликатес са персонализирани с рождената ви дата, а цената им е 7 евро. И не забравяйте - сезонът на сардините е месец юни.

Вижте целия текст пред "Бакхус"

Коментари ( 0 )