"1421, когато Китай откри света?" е новата документална продукция в ефира на Bulgaria ON AIR

Историческият филм в две части ще стартира на 14 януари в 16 часа

13.01.2018 | 14:00 Редактор: Меги Радева

Документалният филм "1421, когато Китай откри света?" ще разкрие необикновените подвизи на легендарния китайски адмирал Джън Хъ и неговата могъща флота Минг. Американската продукция в две части ще стартира в ефира на Bulgaria ON AIR на 14 януари в 16 часа.

Документалният филм ще се потопи в смелите пътешествия на Джън Хъ, ръководил флота от китайски ветроходни кораби (джонки), в търсене на нови земи и скрити съкровища. Базиран на съвременните открития на британския историк и командир от Кралския флот - Гавин Мензиис, филмът представя аргумент, променящ начина, по който възприемаме глобалната история: китайските джонки са първите обиколили земното кълбо и открили Америка, десетилетия преди Колумб да започне пътуването си на Запад.

Двучасовата продукция, проследяваща пътуванията на откривателската флота Минг из контитентите, събира морски историци, археолози и антрополози, изследващи провокиращите аргументи на Мензиис. "1421, когато Китай откри света?" ще разкрие пред зрителите на Bulgaria ON AIR пленителни приключения и проучвания, като ги отведе на едно лично откривателско пътешествие на 14 януари в 16 часа.

 

„1421, когато Китай откри света?“ (1421: The Year China Discovered the World?);

Исторически, документален, Америка, 2004 г.;

Продуцкия на PBS (Public Broadcasting Service).