Най-патриотичните документални поредици "Нашите пълководци“ и "Българско военно чудо“ във Велико Търново

На събитието присъстваха учители от местни училища, представители от местната власт

01.12.2018 | 11:20 Редактор: Ралица Братанова
Най-патриотичните документални поредици

Представиха най-патриотичните документални поредици "Нашите пълководци“ и "Българско военно чудо“ във Велико Търново

След успешната премиера на втория образователен проект на ЗАД "Армеец“ и сдружение "Българска история“, документалната поредица "Нашите пълководци“ беше представена и в столицата на Второто българско царство Велико Търново. Тя се проведе на 29 ноември в музей "Възраждане и Учредително събрание“.

Пред над 100 гости авторите на поредицата разказаха и показаха, че историята може да бъде вълнуваща и интересна, когато бъде разказана с мултимедийни похвати и любопитни факти. Те прожектираха две от късометражните образователни продукции – епизод от „Нашите пълководци“, посветен на Стефан Тошев, и филма от "Българско военно чудо“, който пресъздава битката при Тутракан. И двата епизода бяха проследени с особен интерес, като усилията на авторите и на ЗАД "Армеец“ да провокират интерес към историята сред младите получи похвала от гостите. 

На събитието, което се проведе с любезната подкрепа на Регионален исторически музей Велико Търново, присъстваха учители от местни училища, представители от местната власт, от катедра "История“ към Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий“, както и военни от Националния военен университет „Васил Левски“. А след премиерата в музей "Възраждане и Учредително събрание“ от сдружение „Българска история“ продължиха обиколката си из страната. На 30 ноември те проведоха открити уроци по родолюбие в две училища в Русе и пред ученици в Бяла.

Документалната поредица "Нашите пълководци“ е съвместен образователен проект на сдружение „Българска история“ и ЗАД "Армеец“, който цели да направи родната история интересна и вълнуваща както за по-широката общественост, така и за учениците. Проекът е продължение на първата поредица на "Българска история“ и ЗАД "Армеец“ "Българско военно чудо“, която пресъздаде най-големите военни постижения на армията ни. Филмите бяха представени на открити уроци по родолюбие пред стотици ученици и провокираха страхотен интерес както сред тях, така и сред учителите. След като проведоха открити уроци в десетки градове в страната с "Българско военно чудо“, сега обиколката из училищата продължава и с епизодите от "Нашите пълководци“. 

Филмите са достъпни за всички и онлайн, а дискове от поредицата се подаряват безвъзмездно за образователни цели. Всеки вторник авторите от "Българска история" и ЗАД "Армеец“ публикуват по един епизод на "Нашите пълководци“ в социалните мрежи.

Всяка неделя филмите  правят своята премиера и в българския телевизионен ефир - от 16:30 часа, в предаването "Операция:История" с Росен Петров по Bulgaria ON AIR.