Еуфория или реализъм в края на българското европредседателство

Защо българските акценти не включиха пълното ни европейско интегриране

30.06.2018 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Еуфория или реализъм в края на българското европредседателство

Доколко удачно избираме и защитаваме своите цели? Защо не бяха представени български идеи и предложения за новите нормативни съюзни документи. Вместо да работи за влизането ни в Шенген и еврозоната, България избра ролята на мост, обслужващ чужди цели. Но те не ни водят към “повече” Европа, а към капсулиране в югоизточния й ъгъл...Защо българските акценти не включиха политиката за пълното ни европейско интегриране? Не е ли по-перспективно да вървим целенасочено към европейския център, а не към неговата периферия?

Няколко общи евроатлантически структури и някои национални правителства са против включването на България в еврозоната. Мотивите са различни, а общото за тях е, че въвеждат принципа на субективното оценяване по новоизмислени популистки критерии, като “устойчивост на икономическата интеграция” или “степен на стабилност на институционалната среда” и т. н.  Каква е реалната обстановка у нас, за да настояваме за прием в европейския “клуб на богатите”? Може ли само по политически причини да ни включат в еврозоната?  

Тези и още теми коментират в студиото на “Q & A” по Bulgaria ON AIR политологът Димитър Ганев, икономистът Светлин Танчев и депутатът от „БСП за България“ Атанас Костадинов. 


Втора част гледайте тук >>