България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Книгата "Годениците на Левски" вниква в слабо познатата част от живота на Дякона

Опознаването на Апостола не уронва паметта му, подчерта авторката на творбата Светослава Рудолф

19.02.2019 | 10:39 Редактор: Иван Берберов
Книгата

Ако се опитате на забиете карфица в географската карта на България в опит да уцелите центъра, то вероятно ще попаднете в село Свежен. Освен че си спечели световна слава и личен поздрав от Марк Зукърбърг като село, в което всички баби имат Facebook профил, то пази и малко известни тайни за живота на Васил Левски. 

В Свежен все още е здрава къщата, в която Васил Левски прави годеж с жена на име Гена Бонина. Има ли теми табу, касаещи личния живот на Апостола на свободата? 

"С една е имал истински годеж. А с други се е врекъл. Съвсем случайно научих, че в с. Свежен е имало годеж между Дякона и Гена. Всички в селото знаят за този интересен житейски факт за Левски. Не е въпрос на легенда. Работила съм с архиви и документи. Има няколко истории, че Левски се е занимавал с жени. Това е тема табу за историците. Подходила съм много добросъвестно, Апостолът не е омаскарен. Връзката на Левски започва с идеята за фиктивен годеж. Но после двамата се харесват. Той е искал в Свежен да направи фабрика и склад за оръжие", поясни авторката на книгата "Годениците на Левски" журналистът Светослава Рудолф в "България сутрин". 

"От белградския период на Левски се знае за Ана, която го убеждава да се оперира от апандисит. Той почти си е бил заминал. Тя го е спасила. Той не е крил връзките си с жени, но поради конспиративния му начин на живот не се е разчуло. Все пак хората са знаели. Това че опознаваме Васил Левски, не означава, че уронваме паметта му. Смятам да напиша втора книга за Левски, но за други загадки, свързани с него. В интернет чух страшни неща по мой адрес", сподели гостът на Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото с целия разговор

Харесайте ни във Facebook ТУК