Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Тайните на Тито

Подменен ли е истинският Тито

14.01.2019 | 13:40 Редактор: Зара Паталева
Тайните на Тито

Легендите около Йосип Броз Тито са свързани с това, че той успява дълго време да пази тайни около живота си. Например, маршал Толбухин не знае, че маршал Тито е воювал срещу руснаците по време на Първата световна война в Карпатите като войник от армията на Австро-Унгария. Бил е руски пленник, живял е дълго в СССР, а после става смъртен враг на Сталин. Някои факти от живота му стават известни едва 15 години след смъртта му. Има спорове кой е истинският му биологичен баща. Някои твърдят, че е незаконно роден син на принц от Хабсбургите. Други издигат версията, че истинският Тито е бил подменен, но най-вероятно това е просто митология, разказа журналистът от Блумбърг тв и екперт по бивша Югославия - Николай Кръстев.

Тито е противоречива фигура. Имал е голямо влияние в света чрез организацията на необвързаните страни, чийто председател е тогавашна Югославия. Той имал възможност да вдигне телефона и да се обади както на съветските лидери, така и на американските президенти. Разбира се, ние като българи не бива да забравяме, че върху ръцете му има много българска кръв, особено в Македония. Негово дело е кървавата Коледа, по време на която са избити десетки хиляди българи.

"Георги Калоянчев е велик актьор с ярък талант. След промените на 10 ноември някои му вменяват във вина, че е бил партиен секретар и близък с Тодор Живков. Той действително е имал добро познанство с Живков, но това не прави таланта му по-малък", разказа журналистът Пенчо Ковачев. Лъжа е, че между Калоянчев и Парцалев е имало вражда, напротив - те са били близки.

Втора част гледайте тук >>