Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Кой финансира Октомврийската революция

Американски и германски капитали подкрепят Ленин

05.11.2018 | 14:59 Редактор: Зара Паталева
Кой финансира Октомврийската революция

Версията, че Германия е платила на болшевиките ,да извършат революция и да извадят Русия от Първата световна война е стара. В нея има доза истина. Действително без подкрепата на германците е нямало как Ленин и ръководството на болшевиките да премине с влак от Швейцария през воюващата Германия за да стигне до Финландия и от там до Санкт Петербург, но за пряко финасиране няма открити документи.

Много по –голямо от германската подкрепа е американкото финасиране на революционните промените в Русия, срещу тези пари по време на "Новата икономическа политика" съветската власт дават много концесии на американски компании. Дори и по времето на Сталин индустриализацията на СССР се извършва с помощта на хиляди американски специалисти. По време на Великата депресия огромно число американци работят в СССР за да се построи съветската индустрия- разказа в "Операция История"  по Bulgaria ON AIR специалистът по руска история доц. Александър Сивилов.

В българската история някой неща по странен начин се премълчават. Някак си се пропуска факта че Св.Иван Рилски ,който е покровител на нашия народ е бил и покровител и на Средец, днешна София. Може би защото върху храмът, където са били положени неговите мощи дълго време, днес се издига Баня баши джамия, точно срещу Халите. "Можеше поне една плоча да се сложи, да се знае че там е бил манастирът на Св.Иван Рилски. Днес неговите мощи са в Рилския манастир, но нищо не пречи да се почита и в София, той е "средецки светец".

Според някой изследователи е възможно Св. Иван Рилски да е бил син или брат на цар Симеон Велики - разказа проф.дин. Лизбет Любенова.

Кометирайки други теми, тя посочи че Солунското примирие от 1918 година ,с което Царство България излиза от Първата световна война е предателство на елита спрямо неговия народ и армия.От военно стратегическа гледна точка нищо не го е налагало. То оставя в плен 110 хиляди българи заедно с оръжието им, мнозина от тях загиват като работници във френски и английски мини в Африка.Това предателство не е било безплатно. Голяма част от политическия елит е "търгувала" своето влияние като с Антантата, така и с Централните сили. Генерал Рачо Петров например изнася 26 тона маково семе за Великите сили.

Що се отнася за периодично повдиганите теми за жестокостта на българската армия по време на войните за национално обединение, това е чисто просто пропаганда на някой наши съседи. Българската армия навлиза изключително в територии населени с българи и няма как да унищожава собствения си народ. Сега етническия състав на тези области ,например като Източна Тракия е друг, но тогава той е е бил почти изцяло български. При навлизането на нашата войска в Одрин целият град работи нормално, работят кафенета, дюкяните, а предприемчиви гърци дори изработват български национални знамена с които да се посрещнат българските военни части.

Втора част гледайте тук >>