Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Сергей Антонов - набеден, за да бъде пречупен

"Българската следа“ в атентата срещу папа Йоан Павел Втори е измислица

14.05.2018 | 13:18 Редактор: Зара Паталева
Сергей Антонов - набеден, за да бъде пречупен

"Сергей Антонов е бил избран нарочно като деликатен, тих човек, със семейни проблеми, който да може да бъде пречупен - заяви в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR журналистът Иван Гарелов, разказвайки за процеса срещу българина. На 13 май 1981 година Антонов е обвинен в организиране на покушението срещу папа Йоан Павел Втори. 

"Българската следа“ е пълна измислица. България не е имала никаква полза от подобен атентат", продължи Гарелов. "Антонов беше просто нарочена жертва на Студената война, но ние му дължим уважение, защото въпреки натиска той не се пречупи и не предаде родината си", допълни журналистът.  

"Знамената на Британската империя се покланят в знак на уважение пред един сопотчанин - победителят от Дойран генерал Владимир Вазов. Това става през 1936 година по заповед на фелдмаршал барон Джордж Милн, командвал британските войски на македонския фронт, а след това командващ Имперския генерален щаб", разказа в "Операция История" по Bulgaria ON AIR Григорий Вазов, пряк наследник на рода Вазови.  

На 14 май 2018 година честваме 150 години от рождението на великия генерал Владимир Вазов, открояващ се с грижите за войниците си, с тяхната подготовка и с това, че е постигал победите с минимални загуби. Генералът е един от най-добрите кметове на София, благодарение на него е построен рилският водопровод.  

Председателят на Съюза на Тракийските Дружества в България Красимир Премянов говори за разорението на българите от Източна и Беломорска Тракия през 1913 година по време на Втората Балканска война. Според някой данни са убити 60000 българи, прогонени са 280000. За Премянов това е едно от първите етнически прочиствания в Европа и България трябва да продължи да настоява клаузите на Ангорския договор от 1925 година да бъдат изпълнени, а тракийците най-накрая да бъдат обезщетени от турска страна.  

Втора част гледайте тук >>