"Заплахите на 2018-а"

Енергетика, екология, фалшиви новини

04.01.2019 | 14:55 Редактор: Зара Паталева

Жители на Босилеград излязоха тази седмица на екопротест под наслов „Загубим ли природата, губим всичко". Недоволството е продиктувано от бездействието на институциите в Сърбия и България срещу замърсяването с тежки метали на реките и почвите в района.

Двете мини за оловно-цинкова руда и мед в селата Караманица и Мусул изливат отпадъчни води с тежки метали в притоците на река Драговищица, която се влива в река Струма в България. Концентрацията на тежки метали в речните води, почвата и въздуха на няколко километра от мината "Караманица" според все още неофициални данни е десетки пъти над допустимата норма.

Георги Господинов и Милен Русков публично заровиха томахавките по време на петата церемония по раздаването на наградите на Столична библиотека "Писател на годината & Читател на годината".

Георги Господинов бе обявен за най-четен автор на художествена литература за 2018-а с "Физика на тъгата", "Естествен роман" и "Всичките наши тела", а миналогодишният носител на приза Милен Русков, който тогава спечели аудиторията с романа си "Чамкория", трябваше да му връчи отличието. Двамата интелектуални опоненти излязоха на сцената и размениха помирителни слова. "Беше интересна гледка, нали?!", обърна се към присъстващите Русков, който преди около малко повече от година бе подел офанзива в социалните мрежи срещу Господинов, характеризирайки го, най-общо казано, като изкуствено лансиран автор и маркетингов продукт. 

Втора част гледайте тук>>