Новата виртуална валута на Facebook - полезна или опасна?

Колебанията в курса на Libra може да объркат потребителите

03.07.2019 | 14:48 Редактор: Зорница Костадинова
Новата виртуална валута на Facebook - полезна или опасна?

Facebook планира да пусне собствена криптовалута догодина. Новата виртуална валута ще се казва Libra. Настоящият план е само за платежна система. Самата валута e още идея, като се предвижда тя да бъде обезпечена с реални резервни активи. Кошница от банкови депозити и краткосрочни ДЦК ще гарантира всяка Libra в обращение, изграждайки доверие във вътрешната ѝ стойност.

Стойността на валутата обаче ще бъде уязвима на колебанията във валутните курсове и финансовите шокове (включително валутният контрол).

Колебанията в курса на Libra спрямо другите валути може да объркат потребителите. Регулаторите ще трябва да оценят нестабилността, свързана с тази система. 

От най-голямо значение е системата да е надеждна, да не позволява пробиви и да защитава личната тайна, докато същевременно е достатъчно прозрачна за регулаторите, съдебните власти и всички останали, които имат легитимен интерес към това кой я използва.

Критичен въпрос е как Libra ще взаимодейства с традиционните банки. Тя може да ги лиши от много от клиентите им в разплащанията. От друга страна обаче Libra може да поддържа големи депозити в банките, които да обезпечават дигиталната валута в обращение.

Още по темата четете в Investor.bg.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК