Учените констатираха: Снимките на по-красиви от нас ни сломяват

Социалните мрежи водят до негативна представа за тялото ни
Публикувана: От:

Според изследователи от Йоркския университет, социалните мрежи могат да имат отрицателно въздействие върху начина, по който младите жени гледат собственото си тяло и външен вид. Жени, които разглеждат често снимки на приятелки, които считат за по-привлекателни от самите себе си, се чувстват по-зле от собствената си външност непосредствено след разглеждането им.

Още по темата

 

Не е тайна, че социалните медии могат да замъглят представите ни за това какво е реално и какво е фантазия, но нови изследвания в Йоркския факултет по здравеопазване вече показват как взаимодействието на млади жени със онлайн снимки може да повлияе на това как възприемат собствените си тела.

Проучването е проведено от Дженифър Милс, доцент в катедрата по психология и Жаклин Хог, докторант в клиничната програма на отдела. То се фокусира върху млади жени на възраст между 18 и 27 години, които харесват или коментират снимки на хора, които смятат за по-привлекателни от самите себе си.

"Резултатите показаха, че тези млади жени се чувстват по-неудовлетворени от тялото си", казва Милс. "Те се чувстваха по-зле от собствената си външност, след като разгледаха социалните профили на по-привлекателни жени от тях. Дори жените да са се чувствали зле за собственото си тяло преди да участват в проучването, те се почувстваха още по-зле след приключването на задачата".

"Мисля, че в много случаи младите жени, които публикуват в социалните мрежи, се надяват да получат положителна реакция за това, което публикуват. Но самият начин, по който жените използват социалните медии се базира повече на разглеждането и определянето на външността на другите, отколкото при мъжете", отбелязва Милс.

"Когато се сравняваме с други хора, това има потенциал да повлияе на оценката за самите себе си", казва още тя. "Наистина трябва да образоваме младите хора за начина, по който социалните медии се използват, за да ги накараме да се чувстват добре със себе си и да осъзнаят как например една строга диета, на която решат да подражават, може да доведе до нарушения на храненето или други проблеми. Има хора, които са наистина уязвими и могат да бъдат силно повлияни от социалните мрежи".

Освен проблеми с храненето, които могат да бъдат предизвикани от диети, които намираме в онлайн пространството, подобни случаи могат да резултират до зараждането на силни комплекси, които да останат за цял живот или до раздвоение на личността. Могат да ни накарат да мразим себе си и да не се чувстваме добре в "кожата си". Постоянното гледане на снимки на хора, които смятаме за по-привлекателни от нас може в действителност да размие представата ни за реалността и да създаде нов образ в нас - образ на мечтател. Но подобни "мечти" могат да се окажат пагубни за менталната ни стабилност и дори за здравето ни.

Снимка: Pixabay

Коментари ( 0 )