Facebook без реклами? Бихте ли си платили?

От социалната мрежа обаче не правят официално изявление за своите планове
Публикувана: От:

По време на изслушването в началото на седмицата изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг увери сенаторите и конгресмените, че "винаги ще има версия на социалната мрежа, която ще остане безплатна", пише Washington Post.

Още по темата

 

Вероятно това означава, че ще има и версия, която няма да бъде безплатна, коментира изданието. От компанията вече намекнаха чрез своя оперативен директор Шерил Сандбърг, че версия на социалната мрежа без реклами би била "платен продукт".

От Facebook не правят официално изявление за своите планове и не може да се прецени как ще изглежда регистрацията на платена версия на социалната мрежа, например без реклами.

Washington Post обаче извършва някои проучвания. Във финансовия отчет на компанията за 2017 година е записано, че приходите от реклама достигат 39,94 млрд. долара. Общите приходи на Facebook достигат 40,65 млрд. долара. С други думи от реклама идват 98% от приходите на социалната мрежа.

Всеки месец Facebook отчита 2,13 млрд. активни потребители - поне към края на 2017 година. Простата математическа сметка показва, че средно от потребител компанията получава 18,75 долара.
Готови ли сте да платите тази сума, за да получите версия на Facebook без реклами? Вероятно някои от потребителите ще се съгласят, особено на фона на скандала със събирането на лични данни и изтичането им към маркетинговата компания Cambridge Analytica, пише американското издание, цитирано от Investor.bg

Възможно е компанията да подготвя и най-различни хибридни варианти - олекотена версия, с по-малко реклами, за месечен абонамент от 0,99 долара, или 10 долара на година, и т.н, коментира още изданието, позовавайки се на думи на ръководители на Facebook. Компанията има нужда от 20 долара приходи годишно от потребител, за да може да запази приходите на сегашното ниво.

От друга страна възможностите за таргетиране означава, че потребителите може би струват много повече от 18,75 долара на година за рекламодателите. Защото събраните данни за хората могат да дадат основателно предположение дали потребителят ще купи предложените продукти или не, дали ще е съгласен да плати по-висока цена или ще търси намаление.

Снимка: Pixabay

 

Коментари ( 0 )