Популацията на пандите нараства, но все още има опасност за тях

Често учените прибягват до ин витро, за да увеличат раждаемостта при бамбуковите мечки

22.09.2016 | 15:48 Редактор: Мария Аладжова
Популацията на пандите нараства, но все още има опасност за тях

Голямата падна Ailuropoda melanoleuca, или бамбуковата мечка, вече не фигурира в списъка със застрашените видове. От международния съюз за защита на природата и природните ресурси (International Union for Conservation of Nature, IUCN) обявиха, че националният символ на Китай – голямата падна, вече не се причислява към „уязвимите“ видове, съобщава ТАСС.

Данните на Световния фонд за дивата природа сочат, че за последните десет години популацията на пандите е нараснала със 17%. Регистрираният брой на пандите в дивата природа през 2014 година е 1864. Ако прибавим към тях и бамбуковите мечки, които Китай отдава на зоологически градини в други държави, тогава общият брой на тези екзотични животни достига 2060.

Според анализатори ръстът в популацията на пандите се дължи на политиката на Китай за съхранение и възстановяване на горите. От международния съюз за защита на природата обаче предупреждават, че глобалните изменения в климата могат да унищожат над 35% от бамбуковите гори през следващите 80 години. Това неизбежно ще доведе до унищожаването на черно-белите мечета, тъй като бамбукът е основната им храна.

Панда под наем

Китай дава назаем пандите на други държави за срок от 10 години. Тази практика се появява през 1984 година. А през следващите почти три десетилетия социалистическото ръководство на страна използва „панда дипломацията“, за да подобрява отношенията си с други държави. Мечетата често са били подарявани в знак на добра воля.

Ценен подарък

От 1957 до 1983 Китай подарява 23 панди на 9 страни. СССР получава живия подарък през 1957 година по случай 40-та годишнина от Октомврийската революция. Пандата, подарена на Русия, е мъжка и се казва Пин-Пин, а две години по-късно към нея се присъединява и женско мече на име Ан-Ан.

Малки и големи

Пандата майка е хиляда пъти по-тежка от новороденото си. Порасналата мечка обикновено тежи около 100 кг., докато малките мечета са не повече от 90-130 грама.

Важен е моментът

Овулацията при женските панди протича веднъж годишно, през пролетта. Отвореният период за зачатие е 36 часа. На воля пандите не се размножават активно, поради това учените често използват ин витро оплождане.