Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Населението ни вече е под 7 милиона души

Делът на миграцията се свива за сметка на повишаващата се смъртност

19.03.2019 | 15:12 Редактор: Тодор Петров

Към 7 февруари калкулаторът на ООН отчете, че населението на България вече е 6 969 690 души. Населението на България е било най-многобройно през 1988 година, когато почти достига 9 милиона души. През последните 18 години обаче то е намаляло с повече от един милион. 

"Ако трябва да направим една най-обща статистика, то в началото на 90-те години, тоест в началото на прехода, населението намаляваше главно поради миграция. В наши дни делът на миграцията все повече се свива за сметка на повишаващата се смъртност сред населението", заяви доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението при БАН.

"Много се спекулира с това, че ние сме в демографска криза. Нашето население остарява от средата на 60-те години на миналия век. Ние ставаме все по-стари и по-стари, но повратната точка, там където населението започва да се счита като остаряло според световните класификации, е 1996 година", посочи доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението при БАН.  

През 2000 година, точно на прага на новото хилядолетие, у нас са живеели 8 000 150 души. На прага на новия век са се родили малко над 68 хиляди бебета. Последното дете, родено в 20 век, е Костадин Ковачев от Владая. През 2019 година той ще завърши средно образование със специалност "Актьорско майсторство". Решил е, че ще продължи образованието си в Националната спортна академия, защото от дете тренира футбол. Убеден е, че с каквото и да се заеме, ще е свързано с родината. 
 
Денис Сунай Шукри от Перник е първото дете, родено у нас през 2001 година. Той ще получи дипломата си за средно образование от Езиковата гимназия догодина. За разлика от Костадин, Денис вече е решил, че бъдещето му ще е в Холандия. Там ще отиде да учи висше образование, като планира и да остане да живее в страната на лалетата. 

За още интересни факти гледайте цялото предаване

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК