Нов сборник приказки преди Коледа, разговор с Пламен Деяноф и екскурзия до манастир Свети Мина

"Фамилно" в неделя

05.12.2017 | 10:20 Редактор: Доника Ризова
Нов сборник приказки преди Коледа, разговор с Пламен Деяноф и екскурзия до манастир Свети Мина

В рубриката „Забавното четене“ говорим за детската литература преди Коледа. „Приказник“ се казва новият сборник, който събира приказки, песнички и стихчета от класиците на българската литуратура с оригиналните илюстрации от миналия век. За книгата разказват  единият от съставителите - Румяна Пенчева и издателят Йордан Антов.   

През следващата година България и Австрия последователно ще председателстват Съвета на ЕС. По този повод Столична община и Австрийско посолство София подкрепят инсталацията Бронзовата къща, която ще бъде издигната на пл. Александър Батенберг в началото на 2018, за да се отбележи това важно и за двете страни събитие. Идеята за Бронзовата къща възниквна още преди 12 години, тя е част от портфолиото на известния българо-австрийски художник Пламен Деянофф. Това е неговият най-мащабен проект. 

Предстоят минутите за Фамилната ни екскурзия. За мястото, което ще ви покажем , казват, че там ... стават чудеса. Манастирът „Св. Мина“ , известен още като Обрадовския манастир, в миналото част е бил част от Софийската Мала Света гора – пояс от църкви и манастири, които ограждали сегашната столица. Предания разказват за 40 параклиса и църква, които са били разрушени от турците. В затрупания от втория за тази година сняг манастир, отиде Асен Манасиев.