Безработицата в страната остава на най-ниското си ниво

Това сочат последните данни на Евростат
Публикувана: От:

Още по темата

 

Безработицата в България се задържа на най-ниското си отбелязвано ниво досега и през януари – 4,8%, оставяйки без промяна спрямо предишния месец. Това сочат последните данни на Евростат, публикувани днес.

На годишна база се вижда по-сериозно понижение, като през януари 2018 г. безработицата е била на равнище от 5,6%, или с 0,8 пр.п. по-висока. Безработните у нас през първия месец на годината са били общо 159 хил. души, или с цели 29 хил. души по-малко в сравнение с януари 2018 г.

Нивото на младежката безработица в страната обаче продължава да се ускорява, достигайки 11,8%. За сравнение, това е с 0,8 пр.п. повече от декември миналата година, но се запазва на същото ниво спрямо януари 2018 г. Общо 18 хил. младежи на възраст до 25 години са били без работа през първия месец на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло също леко намалява на месечна база до ниво от 6,5% през януари при 6,6% през декември 2018 г. На годишна база обаче се отбелязва доста по-сериозно понижение – първия месец на 2018 г. тя е била на ниво от 7,2%. Безработните в региона през първия месец на годината са били общо 16,22 млн. души.

Четете още икономически новини на Investor.bg.
 
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )