Български градове ще получат средства по програма LIFE за мерки срещу мръсния въздух

София, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора влизат в списъка
Публикувана: От:

Още по темата

 

Български градове ще получат средства по програма LIFE за мерки срещу мръсния въздух, съобщи Европейската комисия (ЕК).

В момента за действия срещу фините прахови частици (ФПЧ 10) са предвидени около 115 млн. лева по оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ и за тях могат да кандидатстват Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община.

Други български градове обаче също страдат от замърсяването на въздуха. Според съобщението се очаква допълнителното финансиране от 16,7 млн. евро да се насочи към София, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора.

Като цяло комисията отбелязва, че почти 90% от градското население у нас е изложено на прекомерни нива на ФПЧ през 2016 г., което е значително над средното за ЕС.

Обявената днес от ЕК инвестиция в последно одобрените интегрирани 12 проекта е в размер на 116,1 млн. евро. Проектите са в областта на околната среда и климата в десет държави членки -  Австрия, България,
Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Италия, Португалия и Словения.

Интегрираните проекти обхващат пет области: приpода, води, въздух, смекчаване на изменението на климата и адаптация към него.

Избраните 12 проекта са с общ бюджет от 215,5 млн. евро, от които 116,1 млн. евро съфинансиране от ЕС.

Плановете са  новото финансиране по LIFE да мобилизира допълнителна подкрепа на стойност над 3,2 млрд. евро, тъй като държавите членки могат да използват и други източници на финансиране на ЕС, включително земеделски, регионални и структурни фондове, „Хоризонт 2020“, национални фондове и инвестиции от частния сектор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Четете повече на Investor.bg.
Харесайте ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )