Жилищният пазар в Лондон - изправен пред редица проблеми

Всичко сочи, че е в застой

09.12.2018 | 11:33 Редактор: Василена Василева
Жилищният пазар в Лондон - изправен пред редица проблеми

Какво се случва с цените на имотите в Лондон? Мнозина са объркани.

Всичко сочи, че жилищният пазар е в застой, но забавянето, което започна при най-скъпите домове преди четири години, бавно се разпространява извън центъра на британската столица. Сега пазарът е изправен пред редица други проблеми, включително възможността за по-високи данъци и предупреждението от Английската централна банка, че цените на жилищата във Великобритания може да намалеят с 30% при хаотично напускане на Европейския съюз.

Bloomberg публикува четири подценявани пукнатини, които показват, че лондонският пазар може би е в по-лоша форма, отколкото мнозина смятат.

Скрито намаляване на цените

Продавачите на имоти бяха засегнати от забавянето в търсенето на лъскави нови апартаменти. В някои случаи жилища във високи сгради, които са близо до завършване, са продавани с цели 25% по-малко в сравнение с цената, на която са били резервирани, съобщава имотната агенция MyLondonHome, която има отдел, специализиран в този вид трансакции.

"Продавачите, които продават на загуба, са скрити от очите на обществото", казва управляващият директор на MyLondonHome Андрю Грифит.

Продажбите на по-ниска цена не се появяват в официалните данни за жилищата на правителството, което просто регистрира първоначалната договорена цена, когато пазарът процъфтяваше. Това е от съществено значение, тъй като компанията за анализ на данни Acadata промени модела си на прогнозиране по-рано тази година, за да регистрира по-добре продажбите на новопостроени имоти. Това помогна за превръщането на спада от 2,5% на цените на жилищата в 12-те месеца до април в повишение с 2,9% за същия период.

Рекордно ниски продажби

Всички са наясно, че продажбите на жилища в Лондон намаляват. Според един индекс, заровен дълбоко в доклад на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS), сега те са на рекордно ниско равнище. Имотните агенции продават средно едва осем жилища на тримесечие, въпреки че някои агенции затварят офиси, за да намалят разходите. Индексът за 12-те месеца до октомври показва, че продажбите са на най-ниското си равнище, откакто RICS е започнал да набира данни през 1994 г.

Спад на жилищното строителство

Компанията Crest Nicholson Holdings затвори лондонското си подразделение, след като предупреди, че пазарът на нови жилища в британската столица е в по-тежко състояние, отколкото се очакваше преди. Колко лошо е това? Броят на завършените имоти, които все още не са намерили купувач, е нараснал с почти 50% тази година и сега е на рекордно равнище, сочат данни на Molior London. В централната част на британската столица продажбите на нови жилища са напът да намалеят с около 25% тази година, допълва компанията.

Това кара компаниите, специализирани в жилищното строителство, да се диверсифицират. Countryside Properties променя фокуса си от Лондон към Югоизточна Англия. Специализираната в Лондон строителна компания Berkeley Group Holdings също се насочва към областите, като продава жилища от първия си проект в Бирмингам и придоби два нови терена за строителство.

В същото време Telford Homes се насочва от продажби на жилища към отдаване на имоти под наем.

Повече стимули

Пазарът на нови жилища е изправен пред нов удар догодина, тъй като правителството обмисля да увеличи гербовия налог за чуждестранни купувачи на имоти в Англия и Уелс. Търсенето от Азия вече отслабна след поредица от повишения на данъците, така че предприемачите предлагат повече стимули на купувачите, включително отстъпки до 50 хил. паунда (64 хил. долара) по време на Черния петък, за да постигнат сделки.

Galliard Homes и Barratt Developments предлагат да платят поне част от разходите по гражданския налог на купувачи на някои имоти. Компаниите, специализирани в жилищното строителство, обикалят цялото земно кълбо в търсене на купувачи. Berkeley, например, изпрати представители на отдел „Продажби“ в Саудитска Арабия тази година, тъй като разширява мрежата от потенциални купувачи, която до този момент обхващаше исторически пазари като Хонконг и Сингапур. 

Oще новини четете в Investor.bg

Снимка: Pixabay