6,2 млн. лв. ще е вноската ни за сделката за мигрантите с Турция

ЕС ще даде на съседката ни 1 млрд. евро
Публикувана: От:

6 милиона и 225 000 лева ще е вноската на България от 2019 до 2023 г. по споразумението за мигрантите на ЕС и Турция, което парламентът ратифицира днес.

Още по темата

 

Първата вноска, която ще дойде от държавната хазна, ще бъде платена през третото тримесечие на следващата година. Парите, които ще даде целият ЕС на Турция, са в размер на 1 милиард евро.

От БСП се противопоставиха на ратификацията с мотива, че споразумението е било написано изцяло под диктовката на Турция. Според "червения" Валери Жаблянов до споразумението се е стигнало в момента, в който Турция не е имала сили или желание да се справи с бежанския поток заради вътрешни проблеми.

Юлиян Ангелов от ОП коментира, че това споразумение дори и да е имало временен положителен ефект, е било подписано на базата на изнудване и на рекет. Според него проблемът е, че докато има пари Турция ще спира мигрантите, но в момента, в който паричният поток спре, южната ни съседка ще пусне бежанците през границите си.

"Така че трябва да изработим един план, опозиция и управляващи, какво ще правим тогава, когото милиони мигранти тръгнат към България, а не дай си боже, ако се стигне и до ситуацията турски бежанци да тръгнат насам", предупреди той.

Според Джема Грозданова от ГЕРБ споразумението с Турция е инвестиция в собствената ни сигурност и е защита на националния интерес. "То не е трайно решение, нито е единствено, но е факт, че до момента работи, защото ако го нямаше, нямаше да знаем какво ще се случи на нашата граница", каза тя.

Грозданова обвини левицата, че не заема позиции на проевропейска партия, а и че заедно с патриотите саботират важни международни документи. Като пример тя посочи съпротивата на ОП и на БСП срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция.

"Първи започнаха патриотите, после левицата пое темата. Смятате ли, че на православна Гърция й беше лесно да я ратифицира, но го направи заради принципа! Пактът за миграцията на ООН е следващия документ, към който има съпротива, а той не е обвързващ, но смятате ли, че когато България не го подкрепи ще спечели нещо, нищо няма да спечелим, няма и да защитим нашите мигранти извън България, защото в този пакт има и такива текстове", скочи Грозданова.

Тя коментира още, че и търговското споразумение с Канада, за което има решение на КС, че няма несъответствие с Конституцията, все още не е внесено от правителство в НС, защото пак се очаква да няма експертен дебат, а политически, които обърква обществото.

Oще новини четете в Dnes.bg

Коментари ( 0 )