Русия потвърди интереса си към проекта АЕЦ "Белене"

До края на октомври трябва да се изготви процедура за избор на стратегически инвеститор

26.10.2018 | 16:52 Редактор: Ралица Братанова
Русия потвърди интереса си към проекта АЕЦ

Интересът на Русия да участва в процедурата по изграждане на АЕЦ "Белене“ беше потвърден от руския енергиен министър Александър Новак, с когото българският министър на енергетиката Теменужка Петкова се срещна по-рано днес.

По думите на Петкова България ще разчита на сътрудничеството с енергийната компания "Росатом“, която е конструктор на атомната електроцентрала и производител на нейното оборудване. 

Двамата министри обсъдиха развитието на двустранните отношения в областта на енергетиката и потвърдиха съществуващия потенциал за тяхното задълбочаване.

Петкова се срещна и с генералния директор на “Росатом" Алексей Лихачов. Двамата обсъдиха процесите по реализацията на програмата за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй“.

По време на срещата Теменужка Петкова информира Лихачов за приетото през юни решение на Народното събрание, съгласно което до края на октомври трябва да бъде изготвена процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта "Белене“.

Също така ще бъде изготвена структура на проекта при заложените от държавата параметри – реализация на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене“ в отделно проектно дружество.

Ако парламентът приеме подготвения проект, изборът на стратегически инвеститор може да стартира до края на годината.

Четете повече на Investor.bg.