Световната търговия не е джунгла - има правила, настоя Льо Мер

САЩ са готови да подпишат споразумение без мита и бариери, ако ЕС вярва в свободния пазар

23.07.2018 | 17:56 Редактор: Иван Берберов
Световната търговия не е джунгла - има правила, настоя Льо Мер

За спиране на търговските войни, които води САЩ с ЕС и Китай призова и френският финансов министър Брюно льо Мер по време на срещата на министрите от Г20, пише европейското издание "Politico".

"Световната търговия не може да се базира на закона на джунглата и едностранното повишаване на митата", коментира той, цитиран от АФП, допълвайки, че това положение ще превърне всички в губещи, ще отслаби икономическото развитие и може да има разрушително политическо отражение.

Преди срещата в Буенос Айрес и финансовият министър на Германия Олаф Шолц призова САЩ да се придържат км търговските правила, които имаме в момента, предаде Investor.bg.

В отговор техният американски колега Стивън Манучин заяви: Ако Европа вярва в свободната търговия, ние сме готови да подпишем споразумение без мита и бариери, без субсидии.

"Politico" посочва, че по-късно през тази седмица председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще посети Вашингтон в опит да намали напрежението в този търговски конфликт между двете страни, породен от въведените мита за внос на европейски стоки от администрацията на Белия дом.