Роботите богове ще ни направят излишни, твърдят експерти

Въпрос на време е интелигентните машини да ни превърнат в излишни

14.07.2018 | 09:32 Редактор: Тодор Петров
Роботите богове ще ни направят излишни, твърдят експерти

Какво ще означава светът на интелигентните машини за човечеството? Ще станат ли човешките същества толкова незначителни за икономиката, колкото и конете? Какво ще се случи с нашата индивидуална самооценка и с организацията на нашите общества, пита Мартин Уолф в публикуван във Finantial Times анализ за бъдещето на работата, капитала и това, което свързва двете – технологиите.

В забележителна скорошна лекция Адаир Търнър, бивш председател на финансовия регулаторен орган на Обединеното кралство и председател на Института за ново икономическо мислене, се занимава само с тези въпроси. Той започва от допускането, че интелигентните машини в крайна сметка ще могат да изпълняват повечето форми на сегашната дейност по-добре от хората и на по-ниска цена. 

Това, твърди той, е въпрос на време, а не на допускане. И ще се случи поради прогресивния напредък на мощта за обработка, ненужната репликация на софтуера и възхода на машинното обучение. Роботите богове ще ни направят излишни.

Като се основава на "Бъдещето, което работи", доклад, публикуван миналата година от глобалния институт McKinsey, Лорд Търнър добавя, че това бъдеще няма да дойде равномерно: някои ще бъдат засегнати много по-рано от други. Освен това дори интелигентните машини да не могат да извършват всеки аспект от дадена работа, те могат да изместят много работници.

На фона на настоящата технология предсказуемите физически задачи и събирането и обработката на данни ще бъдат особено уязвими. По сектори услугите за настаняване и хранене, производството и транспортирането ще бъдат също особено уязвими. 

Четете още по темата в Investor.bg