ЕС намалява акциза на бирата и на някои вина

Мотивът е да се насърчат гражданите да сменят концентратите с напитки с по-ниско съдържание на алкохол

26.05.2018 | 11:01 Редактор: Велислав Филипов
ЕС намалява акциза на бирата и на някои вина

Европейската комисия предложи днес намаляване на акциза на бирата и по-ниски ставки за вината от малки изби.

Мотивът е да се насърчат гражданите да сменят концентратите с напитки с по-ниско съдържание на алкохол и така да се намали консумацията на алкохол.

Според предложението, което очаква одобрение от Европейския парламент и правителствата на страните членки, преди да влезе в сила., прагът за бирата, която ще се облага по намалени ставки с вдига от 2,8 об. % на 3,5 об. %. Това ще обхване повечето видове пиво, предлагани в България.

В момента България не прилага диференцирана ставка, като нискоалкохолните бири са освободени от акциз. Той се събира само на пивото с алкохолно съдържание над 3,5%. Всички бирени напитки се облагат с  20 на сто ДДС.

Акцизът върху бирата у нас е 0,7669 евро акциз на хектолитър.

Малките винарни и крафт производителите на алкохол ще бъдат включени в бъдещата единна европейска система за сертифициране, предлага Еврокомисията. Чрез нея те ще получат достъп до по-ниските ставки на определените в ЕС акцизи. За първи път сред тях ще бъдат включени и независимите производители на сайдер.

Затяга се режима и за алкохола, който не е предназначен за пиене. Еврокомисията иска да замени хартиената документация, чрез която се проследява движението на етиловия и метиловия спирт, с електронна система. Така се очаква да намалеят измамите с т. нар. денатуриран алкохол, който не е предназначен за консумация от хората.

Той се използва за производството на почистващи препарати, течност за чистачки, парфюми, лекарства и антифриз.

Повече четете на Dnes.bg.