Кабинетът одобри военни проекти за 3,3 млрд. лева

16 бойни самолета ще бъдат закупени на два етапа
Публикувана: От:

Министрите предложиха на Народното събрание да приеме проектите за придобиване на нов тип боен самолет и за превъоръжаване на Сухопътните войски. Те са част от цялостната концепция за модернизация на въоръжените сили, съобщи правителственият пресцентър.

Още по темата

 

Проектът за Сухопътните войски предвижда закупуване на 150 единици бойна и специална техника (бронирани машини - бел. р.), системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Той ще бъде реализиран за 12 години и ще струва 1,4 млрд. лева с ДДС.

Проектът за Военновъздушните сили залага 16 самолета да бъдат доставени на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1,8 млрд. лв. с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от осем изтребителя. С тези средства ще бъдат заплатени самолетите, наземното обслужване, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

На днешното си заседание министрите одобриха и предлагат на Народното събрание да приеме Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2017 г.

Там се отчита, че през миналата година са проведени 290 учения, което е с 11% повече от предходната година.

Формирования и отделни военнослужещи са участвали в осем мисии и операции зад граница. 

Формирования от Българската армия са участвали в 69 мероприятия по оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни. Изпълнението на тези задачи е осъществено от 1198 военнослужещи и 184 единици техника. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция средномесечно са участвали около 240 военнослужещи и 70 единици техника.

Основният извод от документа е, че българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск. Основните проблеми са свързани с непопълнения състав от военнослужещи, който е достигнал 20% от щатния състав и засяга в най-голяма степен Сухопътните войски; недостатъчното ресурсно осигуряване; затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.

Коментари ( 0 )