Теменужка Петкова за казуса "ЧЕЗ": Внимателно с арбитражите срещу България

"Инерком" сама е изразила съгласие държавата да участва по сделката, посочи енергийният министър

12.03.2018 | 17:55 Редактор: Тодор Петров
Теменужка Петкова за казуса

По време на инспекция на площадката на АЕЦ "Белене" министър Теменужка Петкова коментира казуса с ЧЕЗ и последните развития около него. Тя призова всички държавни институции да бъдат изключително отговорни, когато става въпрос за всичко, касаещо арбитражите, които водят трите електроразпределителни дружества срещу България.

В Белене министър Теменужка Петкова припомни, че "Инерком" сама е изразила съгласие държавата да участва по сделката с ЧЕЗ, а от оттук нататък продавачът е този, който трябва да каже своята дума. 

"Трябва да се направи един много подробен, много обстоен правен анализ, за да може да защитят в максимална степен интересите на българската държава. Всички бяхме свидетели на това каква истерия настана. Как няма да дадем ЧЕЗ на Гинка, как няма да допуснем някой да влезе в ЧЕЗ. Сами разбирате, че това се е случило преди още 15 години", коментира енергийният министър. 

По думите ѝ в момента една от най-сериозните задачи на правителството е осигуряването на финансиране на проекта АЕЦ "Белене", така че да бъде реализиран на пазарен принцип, без държавни гаранции. 

Проверката за съхраняването оборудването за АЕЦ "Белене" показва, че се спазват всички изисквания на производителите. НЕК със собствени ресурси е изградила нужните навеси. 

Министър Петкова заяви още, че приема отказа оставката ѝ да бъде приета като сериозна отговорност.