Контрабандните цигари - основен източник на средства за организираната престъпност

Това сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията

10.03.2018 | 09:15 Редактор: Тодор Петров
Контрабандните цигари - основен източник на средства за организираната престъпност

Пазарът на незаконни тютюневи изделия е един от най-големите източници на средства за организираната престъпност у нас. Годишните приходи от него достигат между 0,5% и 1% от БВП на страната. Това сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Според основните изводи в документа, необходимостта България бързо да достигне минималните акцизни нива за тютюневи изделия в ЕС, води до политика от шоково повишаване на цените, което достига 60-80% в някои години, а резултатът от това е рязко увеличение на незаконната търговия.

Според ЦИД огромните приходи от престъпния пазар на тютюневи изделия генерират извънредно силен корупционен натиск на всички нива. В същото време приходите от тютюневи изделия (акциз и ДДС) имат изключително значение за бюджета на страната, категорични са експертите. Те допринасят за данъчните приходи с между 9% и 10% годишно.

Политическото решение да се ограничи незаконният пазар на тютюневи изделия води до рязък спад на потреблението на незаконни цигари от средно 20% през 2016 до 6-7% през 2017 г., обобщават от ЦИД.

Четете повече в Investor.bg