Сериозен ръст на турските инвестиции у нас

Премиерът Борисов и министърът на икономиката на Турция обсъдиха икономическото партньорство между двете страни
Публикувана: От:

 

Ръст на стокообмена между България и Турция. Това отчетоха премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи. Двамата обсъдиха на среща в София състоянието на икономическото партньорство между двете страни и възможностите за разширяването му, съобщиха от правителствената пресслужба.

Турските инвестиции у нас за периода януари-септември 2017 г. възлизат на 58,8 млн. евро. За първите девет месеца на миналата година се наблюдава ръст и на стокообмена с Турция със 17,4%.

Българският премиер и турският министър отбелязаха, че потенциалът за развитие на търговско-икономическото сътрудничество и инвестиции далеч не е изчерпан.

Още по темата

 

На срещата беше посочено, че интересът на турските фирми у нас е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортна и енергийна инфраструктура. Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции.

По време на разговора беше констатирано, че съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части – сектор, в който Турция има сериозни традиции и дял в световното производство. Двете страни ще продължат да работят съвместно и по изграждането на смесени предприятия.

Бойко Борисов и Нихат Зейбекчи обсъдиха и двустранното сътрудничество в областта на енергетиката. Турският министър на икономиката подчерта, че енергийните политики на двете страни имат стратегическо значение както в двустранен план, така и за цяла Европа.

Още по темата

 

В разговора беше посочена важността за диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна, като важна роля в това отношение има изграждането на междусистемна газова връзка.

На срещата бе отбелязано и че ползотворните добросъседски отношения между България и Турция допринасят за повишаване на двустранния стокообмен и засилване на търговско-икономическото партньорство.

Снимка: Правителствена пресслужба

Коментари ( 0 )