Работодатели искат допълнителни облекчения при наемането на чужденци

По време на Националния съвет за тристранно сътрудничество бяха дискутирани предложения за промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност

31.01.2018 | 18:15 Редактор: Ивайло Николов
Работодатели искат допълнителни облекчения при наемането на чужденци

Бизнесът поиска някои нови облекчения за наемането на работници от трети страни по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщава investor.bg 
По време на срещата бяха дискутирани предложения за промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Предложенията представи социалният министър Бисер Петков, който уточни, че промените се правят поради необходимостта до 23 май тази година България да въведе в националното законодателство изискванията на европейска директива за условията за влизане и пребиваване на граждани на трети държави с цел провеждане на научно изследване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен. Целта на директивата е да се увеличи привлекателността на ЕС като място за работа в областта на научните изследвания, за придобиване на висше образование и за други културни и социални програми за обмен.

Социалните партньори обсъдиха промените, въпреки че вече са приети в социалната комисия на парламента.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи, че списъкът на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда е актуализиран с три нови единични групи професии. Това са инженер в промишленото производство, инженер-химик и електроинженер. Списъкът се актуализира ежегодно от социалния министър до 31 януари. 

Работодателите настояват за отпадане или смекчаване на изискването общият брой на граждани от трети държави, работещи за местен работодател, да не надвишава 10% от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение български граждани. Сред аргументите за това са острите нужди на пазара на труда заради липсата на работна сила. От КТ "Подкрепа" са против предложението на работодателите, тъй като то би довело до трудов и социален дъмпинг и цели да се задържат заплатите в момент, в който има условия за повишаването им. От синдиката отново поискаха провеждането на открит дебат с ясни аргументи и доказателства за фактите, базирани на официални данни, а не с внушения и неистини-колко и какви са свободните работни места и защо работодателите осъществяват дългогодишен натиск върху управляващите за улесняване на вноса на работници от трети страни в ущърб на българските работници.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" допълни още, че е крайно време бизнесът да започне да обявява в бюрата по труда всичките си свободни работни места, защото там е мястото, където се срещат търсещи и предлагащи работа. Тя цитира и данни на Агенцията по заетостта към 16 януари 2018 г. , според които са обявени едва 9511 свободни работни места. Регистрираните безработни към края на декември са над 232 хиляди души.